2015. augusztus 2., vasárnap

Bear Grylls: Valódi hősök

„Ne engedd, hogy bárki bebeszélje neked, hogy amit megálmodtál, az lehetetlen! Csak azért mondják, mert ők nem lennének képesek megvalósítani. Ez azonban nem jelenti azt, hogy neked nem sikerülhet.”

Azt hiszem Bear Gryllst senkinek nem kell bemutatni. Kevés olyan ember akad, aki ne látta volna a Discovery Chanel gondozásában készült A túlélés törvényei sorozat valamelyik részét a bátor, vakmerő és kicsit őrült Bear Grylls főszereplésével. 

BG bebizonyította, hogy nemcsak hegyet mászni, felfedezni és extrém helyzeteket megoldani, hanem írni is tud. Írt már több könyvet, ifjúsági regényt.  
A Valódi Hősök ezúttal Bear Grylls tisztelgése a hozzá hasonlóan vakmerő és bátor emberek előtt. Ebben a könyvben legnagyobb példaképeiről mesél, kalandorokról, felfedezőkről, katonákról. Olyan emberekről, akik rendkívüli élni akarásról és akaraterőről tettek tanúbizonyságot, halált megvető bátorságuk hősökké tette őket.
Az életben maradás érdekében gyakran szörnyű dolgokat viseltek el ezek az emberek, olyanokat, amiket mi egyszerű hétköznapi emberek úgy gondoljuk, hogy nem is lehet kibírni, ilyen nincs is. Ők azonban bebizonyították, hogy az ember az életben maradása érdekében hatalmas lelkierőre találhat magában és óriási tettekre képes.
Mindegyik történet egyedülálló volt, hihetetlen, volt amit elborzadva olvastam, szörnyülködve azon, hogy mit képes az ember kibírni, pl. levágja a saját karját, vagy leszakadt talppal törtet a Déli sark jégsivatagában. Milyen találékony az ember, amikor éhezik vagy szomjazik, és mennyire elképzelhetetlenül erős, amikor életben akar maradni, minden áron.


A 26 történetből egy-kettő már ismerős volt, volt amelyikből már filmet készítettek, könyvet írtak. Ilyen volt az uruguayi rögbiválogatott története, amikor gépük lezuhant az Andok egyik hegyének tetején. Az életben maradtak (ez volt egyébként a könyv címe is) pedig kannibalizmusra kényszerültek. Vagy Louis Zamperini története, akinek az életéből készült filmről már a blogunkban is írtunk. Mindössze két történet főszereplője nő, ezt Zsófi kevesellte is, szívesen olvastam volna több bátor nőről én is, de megértem, hogy Bear Gryllsnek inkább férfi példaképei vannak, mindamellett, hogy elismeri a női bátorságot, akaraterőt és kitartást is.

Bea

2 megjegyzés:

  1. Szerettem nézni ezeket a filmeket, bár valóban néha borzadoztam. Az életben maradtak című könyvet pedig olvastam, az erről készült filmet nem láttam, de a könyv nagyon érdekes és megrázó volt. TETSZETT.

    VálaszTörlés
  2. A többi történet is hasonlóan borzongató volt. :)

    VálaszTörlés