2015. május 20., szerda

Film: Interstellar - A csillagok között

Az emberiség tönkretette a Földet. A bolygó egyre pusztul, a készletek kiapadóban, az emberek pedig felkészülhetnek a legrosszabbra: valószínűleg a gyerekeiké lesz az utolsó generáció, mely itt élhet. Csakhogy nem mindenki hajlandó belenyugodni a pusztulásba. Egy csapat felfedező a történelem legfontosabb, legveszélyesebb útjára készül. Űrhajójukkal nekivágnak, hogy átlépjék a határokat, amelyeket addig mindenki áthághatatlannak hitt. Túl akarnak jutni a galaxisunk határán, hogy kiderítsék: lehet-e jövője az emberiségnek valahol másutt... a csillagok között.

Nagyon tetszett itthon mindenkinek ez a film, még másnap is élénk viták, eszmecserék folytak köztünk, egyszóval jól megmozgatta a fantáziánkat. A családban amúgy is mindenki nagy rajongója a jó sci-fiknek, és ez a film is közéjük tartozott. Ami nagyon tetszett nekünk és nagyon érdekesnek találtuk, az a különböző bolygókon való landolás volt (persze csak a fantasztikus űrutazás, féreglyukakon keresztül száguldás után), nem is a landolás, hanem a különböző környezeti, éghajlati lehetőségek, kicsit bekukkanthattunk abba, amiről amúgy biztos minden ember szokott képzelődni. (Hogy vannak-e még a Földön kívül élhető bolygók, élnek-e rajta kicsi zöld, vagy éppen nagy piros lények, milyen ott a gravitáció, stb.) Érdekes eddig legtöbbször olyan filmeket láttunk, ahol nem élhetnek jobb életminőségben az emberek, nem egyszerű a  dolog, küzdeni kell és kompromisszumokat kötni. Miért nem készítenek egy olyan filmet, ahol egy csodálatos, fantasztikus bolygót találnak az emberek, és minden happy. Unalmas lenne?


Na de térjünk vissza a filmre. Egy ideig viszonylag tiszta, világos volt a történet, de volt egy pont, amikor a bolygókról visszafelé tartottak, ahol egy kissé érthetetlenné vált, 5 dimenzió, időutazás, időugrás, és mindenféle más elsőre (talán másodikra is:)) érthetetlen dolgok zajlottak, de igazából ez sem volt baj, mert ezen lehet azóta is gondolkodni, vitatkozni. Kicsit vontatottnak tűnhet azoknak a film, akik a mozgalmas, akciódús jeleneteket szeretik, bár van ebben is, de nem ez a jellemző. Vannak robotszereplők, akik igazán  szimpatikusak, és általuk a humor is megvillan kicsit a filmben.

Érdekes, elgondolkodtató volt az idő múlása más bolygókon a földi léthez képest. Természetesen a szeretet is nagy szerepet kapott, még egy sci-fiben is úgy gondolják, hogy a szeretet hatalmas erő, az mozgat, működtet mindent, az vezet el a megfelelő végkifejlethez.

A nem túl távoli jövő bemutatását is nagyon érdekesnek, és a megszokottól eltérőnek találtam. Igazából azt mutatta be, hogy mi emberek még nagyon sok dolgot képesek vagyunk túlélni, és a találékonyságunk nem ismer határokat, és hogy igenis mindent meg fogunk tenni a túlélésért.
A film végén egy kicsit összekuszálták a dolgokat, de mindennek lehet valami értelmét találni, nekem végül is jó volt, nem is tudom igazából hogy lehetett volna máshogy befejezni.

Talán az alábbi kép segít megérteni, a megérthetetlent :). Tanulmányozhatjuk a Föld, az emberek, a bolygók, az idő és a tér bonyolult kapcsolatrendszerét.



Bea-Zsófi

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése