2020. október 16., péntek

Cindy Woodsmall: Ébredő remény

 

Az alázat nővérei

Nagyon örültem, hogy az első rész után viszonylag gyorsan a kezembe foghattam a sorozat második részét. A viszonylag szó jelen esetben azt jelenti, hogy az azonnal lett volna a megfelelő számomra, de azért hatalmas köszönet a Kossuth Kiadónak, hogy fél éven belül olvashatjuk is a második részt, remélem továbbra sem kell hosszabb időt várakozniuk a sorozat rajongóinak.

Természetesen én rajongó lettem, és elmondhatom, hogy ez a rész ugyanannyira, ha nem jobban tetszett, mint a sorozat bevezető kötete. 

Követhetjük az első részben megismert amish lány sorsát, akivel kegyetlenül elbánt az élet, és nem elég, hogy az élet, de az amish közösség is, sőt a saját családja sem adta meg neki azt a támogatást és szeretetet, amire szüksége lett volna, ami az őt ért tragédia következményeként extrán járt volna neki. 

A helyzete olyannyira ellehetetlenítette az amish közösségben az életét, hogy a menekülést választotta, hátrahagyva mindent és mindenkit, elindult Ohióba, hogy megkeresse sosem látott, eltitkolt nagynénjét.

Hannah élete jól alakul, ismerkedik az "angol" világgal, ahogy ők nevezik, amiben alapvető dolgok idegenek és szokatlanok neki, nagyon közel kerül nagynénjéhez, mély barátság és szeretet szövődik köztük és a nem amishok között is olyan emberekre talál, akikre számíthat, akik csupán saját magáért kedvelik és szeretik. 

Különösen tetszett, hogy nemcsak Hannah életének alakulásáról kapunk hírt a történetben, hanem a hátramaradtak sorsát is figyelemmel kísérhetjük. Így megtudhatjuk, hogy Hannah egykori szerelme Paul miként viseli a lány elvesztését, keresi-e  Hannah-t vagy elfogadja a lány döntését és belenyugszik az elvesztésébe.

Hannah barátnőjének és bátyja kapcsolatának alakulását is figyelemmel kísérhetjük, láthatjuk, hogy sikerült-e Marynek és Luke-nak rendezniük a félreértéseiket, megkapják-e a közösség vezetőitől az engedélyt a házasságkötésre. 

Zabeth-et, Hannah nagynénjét nagyon megkedveltem, bár eléggé a háttérben maradt a történet szempontjából, de még így is nagyon szeretetre méltó szereplője a könyvnek, el tudnék képzelni az ő életéből is egy külön kötetet. 

Arról is olvashatunk, mi történt Hannah családjában, akik ott maradtak a közösségben, mit gondolnak Hannah távozásáról, hogyan élik meg és dolgozzák fel, erősebb-e a szeretetük a közösség iránti engedelmességüknél és elkötelezettségüknél. Ennek a résznek sok áldozata van, míg az elsőben Hannah élete siklott félre, itt mások élete nem alakul megnyugtatóan és mások szenvednek el tragédiákat. 

Hannah húga, Sarah van talán a legnehezebb és legrosszabb helyzetben, mert olyan állapotba kerül, amin a közösség önmagában nem tud segíteni, pedig az amishokról tudvalévő, hogy mindent a  közösségen belül oldanak meg, nem veszik igénybe, ha egy mód van rá a külvilág segítségét.

Hannah barátja, Matthew és szerelme Elle sorsa is nagyon váratlanul és meglepően alakul, nagyon nehéz egyértelműen egyik vagy másik érintett fél mellé állni ezekben az esetekben, mert nagyon különös az amish életmód, a mi szemünkkel meglehetősen szélsőséges, de mégis van benne valami, ami elülteti bennünk a megértés csíráját.

Nagyon tetszett a történetben még az is, hogy bár Hannah elhagyta a családját, de a hite és a tartása mindvégig megmaradt, igyekezett a saját belső meggyőződése szerint élni, tiszta szívű és önzetlen lány maradt, nem befolyásolták sem a múlt szörnyű eseményei, sem a jelen újdonságai.

A könyvnek fantasztikusan hatásos vége van, annyira, hogy máris lejátszódott előttem legalább két-három lehetséges variációja a történetnek, nagyon kíváncsian és izgatottan várom, hogyan folytatódik Hannah, az új barátai és az amish közösség élete. 

Ha szeretitek az amish történeteket, ha olyan könyvre vágytok, ami egy izgalmas, ismeretlen világba kalauzol el benneteket, ahol az érzelmek, a vallás, a kötelességtudat nagy szerepet játszanak, ahol nem hétköznapi életekről olvashattok, akkor ez a sorozat tökéletes választás. 

Bea

Ha az előző részről írt bejegyzésemet is elolvasnátok KATT IDE.

A sorozat megjelent részeit IDE KATTINTVA tudjátok megrendelni.

"Az élet zökkenői és nehézségei során találunk magunkra és szembesülünk azzal,
akik vagyunk."

*****

"... semmi sem fekete vagy fehér ..."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése