2019. január 8., kedd

Catherine Ryan Hyde: Vigyél magaddal


Már a fülszöveg ígéretes volt, és a könyvben sem kellett csalódnom. Csodaszép történet, melyben központi szerepet játszik egy nagy utazás, ami szó szerint is, és az emberi érzések, érzelmek, kapcsolatok világában is egy hatalmas utazás.

A főszereplő August Schroeder középiskolai tanár, a kutyája Woody és két kisfiú véletlenszerű találkozása, majd közös utazása a történet, mely utazás igencsak meglepő ok miatt válik egy nagy közös kalanddá.

August minden nyáron elindul lakókocsijával és csodálatos természeti csodákat, tájakat keres fel. Ezen a nyáron a Yellowstone Nemzeti Parkba szeretne eljutni, az utat még fiával közösen tervezték, de sajnos ez egy végzetes baleset miatt már nem teljesülhet, csak  a hamvait viszi magával.

Ám a sors úgy keveri a szálakat, hogy August mellé csapódik két kisfiú, a 11 éves Seth, aki a korához képest nagyon komoly felelősséggel viseltetik öccse, a  7 éves Henry  iránt, aki  egy ideje már némaságban tölti a napjait és csak Seth az, akinek elsuttogja néha a mondanivalóját. Ez két fiú még sosem járt sehol, August pedig már soha nem utazhat a fiával. Fantasztikus lehetőség ez hármójuknak, minden rossz ellenére, az élet mintha kárpótolni szeretné őket.

Hihetetlenül szívmelengető lakókocsis utazás négyőjük utazása, mert ne felejtsük Woodyt sem, aki egy imádnivaló jack russel keverék kutyus. A fiúk lassan felengednek, mindannyian sokat tanulnak egymástól és egy szeretetteljes, megértő, támogató kapcsolat alakul ki közöttük.

Ezt a történetet a szereplők teszik nagyon emlékezetessé, August Schroeder a kissé fásult tanár, aki már nem iszik, de mindörökké alkoholistának tartja magát, és amerre csak jár, részt vesz az anonim alkoholisták gyűlésein, Seth és Henry, akik kemény dolgokon mentek és mennek keresztül. Közel kerülünk mindannyiukhoz, mi magunk is átéljük azt a csodálatos szeretetet, ami finoman szövődik köztük, sírunk és nevetünk és dühösek vagyunk.

Gyönyörű tájakon járunk, nemzeti parkokat csodálunk ámulva, és közvetlen közelről láthatjuk, amint ez a három ember egyre közelebb kerül egymáshoz és egyre több dologban segítenek egymáson, még ha nem is szándékosan. August nem marad egyedül gyászában és talán elkezdte feldolgozni fia halálát, a fiúk pedig sokat tanulnak a tapasztalt tanártól.

A könyvben nincsenek drámai események, nem kell nagyon izgulnunk és aggódnunk, mégis nagyon megható és szerethető, ahogy ez a három ember örökre megváltoztatja egymás életét.

A történet két részből épül fel. Az első rész a nagy utazás, a második részben pedig már 8 évvel később lépünk be szereplőink életébe, a fiúk közben felnőtté váltak és August életében is történtek változások. Nem voltam ezzel a megoldással elsőre kibékülve, mert szerettem volna arról a bizonyos nagy utazásról és következményeiről olvasni, de végül rájöttem, hogy éppen a következményekről olvasok és a nagy utazásnak sincs még vége.


Első olvasásom a szerzőtől a Számíthatsz rám című könyve volt, amit nagyon szerettem és kedvenc könyveim egyike, sajnos, akkor még nem volt blogunk és nem örökítettük meg az olvasási élményeinket. Nagyon szerettem a másik magyarul megjelent könyvét is A jövő kezdete címűt, amiből nagy sikerű film is készült. Úgy gondolom, hogy a Vigyél magaddal című történetből is egy nagyszerű film születhetne, mely mind látványban, mind érzelmekben gazdagon bővelkedne.

Bea

"Úgy érzed magad, ahogy érzed, és nem számít, hogy mit gondolsz arról, 
hogyan kellene érezned magad. Ezen nem tudsz változtatni. 
Vannak az életben olyan dolgok, amiken lehet változtatni, 
és vannak olyanok, amelyeken nem lehet."

*****

"Ha mindig elkapjuk azt, aki zuhan, hogy ne üsse meg magát annyira... 
nos, nem tudom, hogy olyan jót teszünk-e vele, mint ahogy képzeljük."

*****

"Szívből beszélni, próbák nélkül, általában az a legjobb dolog. 
Különben úgy hallatszik, mint amit betanultál és nem úgy, 
mintha a szívedből szólna."

*****

"Ha egy olyan helyre bukkansz, ami tetszik, akkor maradj ott! 
Nem kell mindennap valami különleges dolgot csinálni. 
Nem kell a következő helyre sietni, csak mert nincs semmi terved. 
Táborozz a táborozás öröméért! 
Ülj le a parkban a tábortűznél, és élvezd, hogy ott vagy!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése