2016. február 27., szombat

Giulia Enders: Bélügyek

Miért pont a belek?

A bélrendszer közel 8 méter hosszával a legnagyobb szervünk, mégis kínos róla beszélnünk. Kakilás, hányás, hasmenés...pfuj, gusztustalan! Pedig ha meggondoljuk, hogy immunrendszerünk 80%-ban a beleink állapotától függ, akkor ez nem kis dolog. Egyre nyilvánvalóbb - tudományos adatok igazolják -, hogy a túlsúly, a depresszió, a különféle allergiák és számos komoly betegség mind-mind összefüggenek beleink állapotával. Ha tehát egészségesek akarunk maradni, törődnünk kell az emésztésünkkel. Giulia Enders fiatal német kutatóorvos könnyed hangvételű könyvében közérthetően és szellemesen kalauzol el a belek világába. Számos praktikus tanáccsal szolgál, hogy a sokak életét megkeserítő kisebb-nagyobb emésztési gondoknak végre búcsút lehessen inteni.

Az öccsémmel kiskorunkban teljesen rá voltunk kattanva a test működését bemutató rajzfilmekre. Két kedvencünk volt a minimaxos Egyszer volt az emberi test (vagy ember?), és a cartoon networkös Ozzy és Drix (még a főcímdalra is emlékszem: Ozzy és Drix nyomoznak, a bacilusok után nyomoznak vagy loholnak),  azt hiszem Ozzy egy sejt-féleség volt, Drix meg valami gyógyszer-szerű izé, és minden részben megküzdöttek valamiféle kórokozóval. De a lényeg, hogy mi imádtuk nézni, csakúgy mint az Egyszer volt az embert, amiben pedig vörös vérsejtecskék vándoroltak egy testben.  Azt azért meg kell hagyni hasznos kis sorozatok voltak ezek. 

De vajon hogy kapcsolódnak Giulia Enders könyvéhez? Hát úgy, hogy én most ugyanúgy élveztem ezt a könyvet olvasni, mint annak idején azokat a sorozatokat nézni, egyszóval a komoly és tudományos téma mellett, még nagyon szórakoztató olvasmány is volt ez a könyv.
Egy csomó hasznos dolgot megtudtam, megismerhettem az emésztés folyamatait, megismerkedtem kedves és nem túl kedves baktériumokkal, a vékonybéllel (amiről Giulia olyan kedvesen ír, mint egy aranyos és bolyhos állatkáról) és a vastaggal is, és megtudtam azt is, khm... hogy kell helyesen a vécén ülni. :)

Az is nagyon tetszett Guila stílusában, hogy például sosem azt írja, hogy valamiből egyáltalán ne együnk mert ilyen meg ilyen hatásai vannak, hanem egyszerűen csak a mértékletességre hívja fel a figyelmet. 
És hát igen, az is elképesztő, hogy a testsúlyunkon kívül, még mennyi mindenre lehetnek hatással a táplálkozási szokásaink. 

Amellett, hogy sok mindent megtudtam az emésztésről, és a belek munkájáról, Giulia Enders könnyed és humoros stílusának köszönhetően még remekül is szórakoztam olvasás közben.


És végül itt egy idézet a könyvből, amivel bizonyítást nyer az is, hogy az olvasás nem csak a mentális egészségünkre van jó hatással, hanem a fizikaira is:

"A fáradtság, meglehet, zavarja az agyunkat a munkában, a vékonybelünk viszont nagyszerűnek találja. Ő ugyanis akkor tud a leghatékonyabban dolgozni, ha kellemesen ellazulunk. Ekkor áll ugyanis a rendelkezésére a legtöbb energia, és a vér nincs tele stresszhormonokkal. A nyugodtan olvasgató ember emésztési ügyekben sikeresebb, mint a feszült topmenedzser."

10/10

Zsófi

4 megjegyzés:

 1. Ez egy ideje engem is érdekel... ó, igen, hogyan is működünk? Érdekes lehet.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Érdekes és nagyon hasznos is volt! :) :) Az emberi test meg tényleg egy csoda! :)
   Zsófi

   Törlés
 2. Ez érdekes! feltétlenül elolvasom, tanulni sohasem késő!

  VálaszTörlés