2023. szeptember 14., csütörtök

Minden kémia ** Szerelmi varázslás kezdőknek ** A szél most a legigazabb

 

Bonnie Garmus: Minden kémia


Már írtam az évben  két könyvről, hogy ott van a Top 3-ban, na akkor ez a harmadik könyv, amiről ezt kell írnom. Az egyik a Másodvirágzás volt, a másik A boldogságnak nyolc karja van. Amikor a Minden kémiát elkezdtem olvasni, akkor azt gondoltam néhány oldal után, hogy ez az év legjobb könyve, vagy legalábbis osztozik eme másik kettővel a címen. A lényeg, hogy egy fantasztikusan jó könyv, mely az 1960-as évekbe repít bennünket, ahol megismerjük Elizabeth Zott-ot, aki egy különc kutatónő, és megismerkedésünkkor a Finom falatok hatkor nevű tévéműsort vezeti nap mint nap, hatalmas sikereket elérve és tabukat döntögetve. 

Szomorú, hogy még a 60-as években is azt gondolták, hogy a nőknek otthon a helye, a konyhában és a gyerekneveléssel kell foglalatoskodnia. Elizabeth azonban nem különösebben foglalkozik ezzel. A könyv egy szerelem története is, mert előző munkahelyén a Hastings kutatóintézetben Elizabeth megismerkedett Calvin Evans-szal a Nobel-díjra jelölt, ugyancsak különc kutatóval és csodálatos kapcsolat és szerelem alakult ki kettőjük között. 

Csodálatos történetvezetés, lenyűgöző karakterek, inspiráló és megható pillanatok, csak sok-sok jót tudok írni erről a könyvről, imádtam minden betűjét. Ha még nem olvastátok, mindenképpen tegyétek a várólistátokra. 




Maddie Dawson: Szerelmi varázslás kezdőknek


Csodálkozom, hogy nem hallottam még erről a könyvről, felejthetetlen élmény volt. Némi mágikus realizmus beütéssel, csipetnyi varázslattal, de ez  éppen annyi volt, amit akár a mindennapi életben is érezhetünk  mi magunk is, talán ezért is tetszett éppen annyira. 

A főhősünk Marnie McGraw, aki férjre, gyerekekre, boldog, nyugodt életre vágyik. Férjhez is megy a történet elején, de nem akármilyen esküvő ez, Marnie nem tudott olvasni a jelekből. Nem sokkal korábban ismerkedett meg Blix Holliday-jel, férje idős nagynénjével, aki az egész életét megváltoztatta azzal, hogy ráhagyta a házát. 

Marnie eleinte nem tudott a helyzettel és a házzal mit kezdeni, de rövid időn belül rájött, hogy nem csak a  házat örökölte meg, hanem Blix barátait és azt a sok-sok szeretetet is, amit Blix teremtett maga körül. Blix fantasztikus idős hölgy volt, akinek pontosan olyan élete volt, amilyet elképzelt, megélte az élet minden pillanatát, és volt egy különleges tehetsége is. Ezt a tehetséget Marnie-ben is észrevette, a fiatalkori önmagát látta a lányban és közölte a lánnyal, hogy nagy dolgokra hivatott.

Imádni való történet, és remélem a jövőben olvashatok még Maddie Dawsontól, mert nagyon jó humora van, és az érzelmeket is fantasztikusan áramoltatja a lapok között. A Top 3-ban ez is benne van, és így már négy könyv van benne ebben az évben, de sebaj. :D:D


Linn Skäber: A szél most a legigazabb

Időskori monológok

A szerzőtől már olvastam A szívem egy bezárt bódé   című könyvét, ami kamaszmonológokat tartalmaz és a felnőttmonológokat tartalmazó Ma négykézláb akarok járni című kötetét, mindkettő lenyűgöző, lélekig hatoló, erős írásokat tartalmaz. 

Ez a könyv egyszerre szépséges, szomorú, szeretetre méltó és megható. Idős emberekről szól, életeikbe nyerünk bepillantást. Megöregedni nem könnyű. Ezt mindannyian érezhetjük, amikor évről évre elérkezik a születésnapunk. Ugyanakkor mégis jó dolog, mert akkor elmondhatjuk, hogy ezt az évet is megéltük és még mindig élünk. Még örülhetünk a napoknak, heteknek, hónapoknak, éveknek. Minden évben megcsodálhatjuk a tavaszt, és részesei lehetünk az évszakok változásainak. 

Ebben a csodálatos könyvben történeteket olvashatunk az öregedésről, betegségekről, halálról,  életről, fényről és sötétségről, szeretetről és szeretni vágyásról, vágyról egy társ után, a magány megéléséről és elfogadásáról. Szörnyű emlékekről és szépekről, boldog évekről és csendes pillanatokról. Versben és prózában. A könyv gyönyörű illusztrációkat tartalmaz, akárcsak az előző két kötet. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése