2023. szeptember 22., péntek

Normális vagy * Szemben a Nappal * Ne agyald túl, engedd el

Ebben a bejegyzésben három olyan könyvet szeretnék mutatni, ami bizonyos élethelyzetekben nagyon sokat segíthet. Véleményem szerint nincs olyan ember, aki ne szorongana valamitől, ne stresszelne és minden nap minden percében nyugodt és kiegyensúlyozott lenne. Néha nagy szükségünk van olyan könyvekre, amelyek segíthetnek ezekből az élethelyzetekből, sőt mentális problémáinkból kicsit kievickélni. Legjobb lenne, ha mindenkinek lenne egy saját pszichoterapeutája, ha ez egy hétköznapi dolog lehetne, és nem tekintenék az emberek csudabogárnak azt, aki meri vállalni, hogy ő rendszeresen terápiára jár. 

Hány dolgot tudtok néhány perc gondolkodás után felsorolni, ami nap mint nap emészt benneteket, rendszeresen rágódtok rajta és úgy érzitek megoldatlan problémáitok vannak, vagy elvarratlan szálak az életetekben? Én minimum hármat, de lehet, hogy nem is vagyok magamhoz teljesen őszinte. Na tessék, akkor ez már a negyedik. ;)


Dr. Máté Gábor és Máté Dániel: Normális vagy

Trauma, betegség és gyógyulás mérgező világunkban


Máté Gábor könyve, amit közösen írt a fiával, igencsak nagy falat. Első olvasásom Máté Gábortól, de szeretnék még tőle olvasni. Nagyon sok olyan problémát felvet a könyvében, ami szinte bármelyikünknek ismerős lehet. Gyermekkor, iskolai stresszhelyzetek és az élet traumái, mindenki részesül ezekből és nem mindenki zökkenőmentesen éli meg, éli túl és tud élni vele felnőttkorában. 

A könyv segít megismerni önmagunkat, segít utat találni, vagy inkább csak keresni. Nem egy regény, hanem egy lassan, apránként olvasandó kézikönyv, amely a lélek és az elme gyógyításának lehetőségeit kutatja, mutatja meg, segít tisztán látni. 

Esetekről olvashatunk és megoldásokról, a társadalom hatásáról az emberi létezésre, az egészségre. Nagyon sokféle témát érint a könyv, szülőséget, gyermekvállalást, függőséget, betegséget. Szomorú volt olvasni, hogy ennyi problémánk van nekünk embereknek, de az viszont jó, hogy lehet megoldás a bajokra. Ebben segíthet ez a könyv, ami nekem helyenként kicsit tömény volt, kicsit tankönyvszerű, néha olyan részletekkel szolgált, statisztikai adatokkal, elemzésekkel, ami annyira nem érdekelt, de alapvetően fontos könyvnek tartom és örülök, hogy átrágtam magam rajta. Érdemes olvasás után is többször felütni és beleolvasgatni itt-ott.

Máté Gábor őszintén vall a saját életéről és traumáiról is benne, ezt külön pozitívnak tartom.


Irvin D. Yalom: Szemben a nappal

A haláltól való rettegés legyőzése

Harmadik könyvem Yalomtól, az egyikről, amit a felesége betegségéről és haláláról, majd a saját gyászáról írt, Halálról és életről címmel, IDE KATTINTVA olvashattok bejegyzést. Azt a könyvet tulajdonképpen közösen írták, nagyon szívszorító és őszinte könyv szerelmükről, házasságukról, Marilyn betegségéről, betegségének lefolyásáról, az élettől és a barátaitól való búcsúról, a halál elfogadásáról, majd a haláláról. 

A Minden mulandó szintén halálról, halálszorongásról szól, tíz terápiás eseten keresztül mutatja meg, hogyan élhetünk a halál tudatában és a tőle való szorongás közben boldogabb, teljes és tartalmas életet. 

A Szemben a nappal című könyvében is a halál a központi téma. Mindannyian meghalunk. Ez ellen nem tudunk mit tenni, valahogy el kell fogadnunk. Talán van olyan ember, aki nem szorong miatta, de inkább az a természetes, ha eszünkbe jut, akkor félelem, kíváncsiság, szomorúság, de legfőképpen szorongás fog el bennünket. 

Van olyan ember, akinél ez a szorongás olyan méreteket ölt, hogy az életét is nagyon megkeseríti. Pedig Yalom szerint is a halál tudata értékessé teszi az életet, tehát amíg élünk, azt tegyük úgy, hogy tartalmas legyen, szép, hasznos, példamutató, tevékeny. Vagy tulajdonképpen ahogy szeretnénk, és ne szorongjunk a halál miatt, hiszen még élünk. 

Megindító, torokszorító történeteken keresztül ismerjük meg Yalom pácienseinek halálfélelmét és szorongását, illetve annak kezelését. Nagyon szerethető és emberi, hogy Yalom is bevallja, hogy ő is küzd a halálszorongással. Nagyon hasznos könyv, mindenkinek el kellene olvasni. Szeretném idővel a szerző összes könyvét elolvasni.


Nick Trenton: Ne agyald túl, engedd el

Nick Trenton, elismert pszichológus a szorongást ismerteti meg velünk ebben a könyvben. Hogy jobban megértsük, hogy elérjük, hogy ne zavarja meg az életünket. Elmondja, hogy a szorongás gyakori lelkiállapot, ettől még senki nem ostoba és hangyás, a szorongás nem az ember hibája, az viszont rajta múlik, hogy kikerüljön a szorongás fogságából. 

A szorongásról, viselkedésről, gondolatainkról, félelmeinkről szól ez a könyv. Több módszert mutat be a szorongás legyőzésére, amiket a szorongó ember kipróbálhat és kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet, ami a legjobban hasznára van, ami segít.

Egy könnyen olvasható, érthető, világos és egyszerű könyv, egy gyors segítség, ha szorongással küzdesz.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése