2019. december 3., kedd

Acsai Roland: Hunyadi László


Erkel Ferenc operája nyomán

Acsai Roland már a Pillangókisasszony történetének feldolgozásával levett a lábamról, nagyon szépen sikerült gyerekek számára érthetővé és befogadhatóvá tennie azt a szomorú, tragikus történetet, ezért hasonló élményre számítva már nagyon vártam, hogy a Hunyadi Lászlót is a kezembe vehessem.

Az a véleményem, hogy Roland az operamesék írásának nagy mestere, nagyon jó érzékkel dolgozza át ezeket a komor, tragédiákkal tűzdelt operákat úgy, hogy a gyerekek megértsék, sőt,  élvezzék is a történetet.


Az pedig, ahogy a humort is beleviszi a mesébe, egyszerűen zseniális. Ebben a történetben az ifjú László medvéje, Miska volt a vicces pillanatok fő forrása, de végig a könyvben rajtaütésszerűen tűnnek fel megmosolyogtató mondatok, amelyek a maguk szerénységével és váratlanságával hatnak ránk. 

Hunyadi László Acsai Roland-féle története tulajdonképpen ugyanaz, mint az operáé, csatákkal, cselszövésekkel, szerelemmel és tragédiákkal, ám a gyerekek nyelvén. A kislegény Hunyadi Lászlóval, aki ugyanúgy nehezen ébred, mint bármelyik mai kortársa, akinek nem kutyája van, hanem Miska medvéje és egy holló barátja, aki szintén vicces figura, gyorsan rokonszenvet, sorsközösséget érezhetnek a gyerekek. 

Figyelemmel kísérhetjük mindennapjait, megtudhatjuk, hogy László nem igazán szeretett tanulni, igaz, iskolába sem járt, hanem Unalmas Ödön tanító próbált valami tudományt verni a fejébe. Nagy dolgok várnak rá, édesapja elbeszéléséből megismeri ősei történetét és a jóslatot, miszerint Hunyadi János egyik utódjából király válik egykor. 

László úgy nevelkedik, abban a tudatban nő fel, hogy nagy valószínűséggel ő lesz az a király, de az élet máshogy keveri a lapokat, intrikák, megpróbáltatások várnak rá. Kígyókirály, törökök, csaták, hőstettek, minden van a könyvben, ami tulajdonképpen maga a történelem. 

Talán furcsának hangzik a történet szomorú végéhez képest, de tényleg mindenhol ott a humor, hol egy vicces esemény formájában, hol egy-egy nevettető párbeszéd alakjában bukkan fel, ezzel lazítva a történet komolyságát és tragikusságát. 

Amikor a történet elér Hunyadi László kivégzéséhez, még akkor is belecsempészi a szerző a könnyen emészthetőséget és a derűt, hogy a gyerekek ugyanolyan mesének érezhessék a történetet, mint például a népmeséket, amelyekben a királyfiak és hős legények is lekaszabolják a sárkányokat.

Talán kérdezhetnénk, hogy van-e szükség arra, hogy gyerekek ilyen komoly és tragikus operákat ismerjenek meg, nem érnek-e rá nagyobb korukban, vagy akár felnőttként belekóstolni az operák világába. 

Véleményem szerint igen, szükség van rá, mert minél hamarabb ismertetjük meg a gyerekeket kultúrával, zenével, irodalommal, annál fogékonyabbak, műveltebbek lehetnek felnőttként, hiszen így sokkal több idejük van befogadni a szépet, a jót, a hasznosat, és így könnyebben válhatnak érzékeny, intelligens felnőtté. 

Sajdik Ferenc illusztrációi fantasztikusak, gyönyörűek és jellegzetesek. Imádtam, hogy váltakoztak a színes illusztrációk és a ceruzarajzok, mintha csak egy kávé mellett felskiccelte volna a várat támadó török hadsereget, amely lazaság váltakozott a részletgazdagon kidolgozott palotabelsőkkel, csoportjelenetekkel és a gyönyörűen kiszínezett oldalakkal.  A humor az illusztrációkban is felfedezhető, szinte Gombóc Artúr-szerű szereplőket is véltem felfedezni, helyenként pedig szinte lesétáltak a lapokról a karikatúraszerű rajzai. 


Igényesség és humor jellemzi Acsai Roland Hunyadi Lászlóját, erre mondhatjuk azt, hogy a gyerekek szórakozva, mosolyogva és észrevétlenül tanulhatnak, hiszen észre sem veszik és már ismerik is történelmünk egy kis részletét.

A könyvhöz CD melléklet is tartozik, melyen az opera részletei hallhatóak.

A könyvet IDE KATTINTVA megvásárolhatjátok.

- Bea -

"László nem igazán szeretett tanulni. Nem az eszével volt baj, 
az vágott, mint a kardpenge, csak untatták az órák 
és szívesebben játszott az erdőben a barátaival. 
(Bár Krák egyszer azt mondta neki, hogy sok évszázaddal később 
a gyerekek már nem az erdőben fognak játszani a barátaikkal, 
hanem egy eszközzel a szobájukban ülve, amit mobiltelefonnak fognak hívni. 
Állítólag ez is a Hollókirály egyik jóslata volt.)"

*****
"Az évek hűtlen jószágok. 
Elszöknek, és attól kezdve az emlékezet mezőin legelésznek, 
ahol nem zavarják őket a jelen gondfelhői. 
Így szökött el néhány év."

*****
"- Te is jobban járnál, ha a lányodból királyné lenne. Gondolj csak bele! 
Mesés gazdagság, nagy lakomák, óriási hatalom! 
Életed végéig tejben-vajban fürödhetnél!
- Nem szeretek fürödni - fanyalgott Gara.
- Csak képletesen mondtam."

*****
"Az ellenséget II. Mehmed szultán vezette, egy turbános, fekete szakállt viselő,
szúrós szemű  férfi, aki sok csatát megnyert már, és nevét mindenki félte.
Ha valaki kimondta a nevét egy gyerek előtt,
az jobban megijedt, mintha azt hallotta volna: spenót."



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése