2019. december 19., csütörtök

A fa alá #6


Utolsó részéhez érkeztünk az ajándékválasztást segítő sorozatunknak, melynek előző részeiben könyveket ajánlottunk a teljesség igénye nélkül, hiszen szívesen ajánljuk blogunk egész kínálatát, mert könyvet ajándékozni menő és jó dolog, legyen az akár új vagy régi.  

Nagy örömünkre az utóbbi években a társasjátékok visszatértek, újjáéledtek, szuperebbbnél szuperebb társasokkal találkozhatunk a boltok polcain. Hol vannak már azok az idők, amikor a Gazdálkodj okosan! játékot lehetett csak levenni a polcról, amikor a családi társasozás szóba került. Megjegyzem, mi szerettük azt is, és volt még egy nagy kedvencünk, a Takarékoskodj!, igazából hasonló elven működött, mint a Gazdálkodj okosan, csak itt nem berendezni kellett a házat, hanem megvenni házat, nyaralót, autót, betétkönyvet, stb.

Szerencsére manapság már sokkal összetettebb, tartalmasabb, szórakoztatóbb játékokkal lehet találkozni, és ami nagyon jó, hogy a társasjátékgyártók gondolnak a legkisebbekre is, olyan játékokat ajánlva, melyek akár az óvodás gyerekek képességeit és lehetőségeit veszik figyelembe.

A mi családunk nagyon szeret társasjátékozni, hetente előveszünk más-más játékot és kikapcsolódunk, szórakozunk, nevetünk. Mondhatnám azt is, hogy tartalmas, minőségi időt töltünk együtt, mert közben beszélgetünk, egymással vagyunk, egymásra figyelünk és közben ketten szoktunk csak telefont nyomogatni. Titusz azért, mert szeret háttérzenét választani a játékokhoz, én pedig azért, mert szeretek fotózni és mindig adódik valami megörökítendő pillanat. De hamar győz a túlerő és mindkettőnknek sikerül hamarosan elfelejtkezni a telefonunkról. 

Ebben a bejegyzésben összefoglaljuk azokat a társasjátékokat, amelyeket már bemutattunk nektek, talán segítve a választást, ha még az utolsó pillanatban szeretnétek ajándékot, társasjátékot választani.

Kezdjük a kisebbekkel:

Coral-party

A Coral Party egy nagyon aranyos családi játék, mely elsősorban kisebbeknek szól, de az egész család számára jó szórakozást nyújthat. 

A játéktábla mellett nem lehet szó nélkül elmenni, annyira szép és részletgazdag, a színes koralloktól kezdve az apró tengeri állatokig rengeteg bámészkodnivaló akad rajta.

A szabályok egyszerűek, gyorsan tanulhatók. Feladatunk, hogy a korallzátonyok közötti tisztásokon lépkedve felfedezzük a különböző tengeri állatokat. A lépéseinket dobókockával dobjuk ki. 
Nagyon tetszik az, hogy ebben a társasjátékban nem egymással versengünk, hanem közösen összedolgozva próbáljuk meg elérni a célunkat. Minden dobás után közösen tárgyaljuk meg a legmegfelelőbb lépést és a soron következő játékos ez alapján lép. A kisebb gyerekek így megtanulhatják, hogy a közös cél érdekében hogyan működjenek együtt. Ennek köszönhetően ez egy nagyon nyugodt hangulatú játék, mely ennek ellenére kellőképpen pörgős és rövid. 
IDE KATTINTVA elolvashatjátok a bejegyzésünket. 


COOKIE BOX

A Cookie box egy rendkívül egyszerű, pörgős és szórakoztató családi társasjáték, mely elsősorban gyerekeknek szól, de az egész család számára szórakoztató lehet. A szabályok nagyon gyorsan, akár néhány percben megtanulhatók.
Ez egy gyors kombinációs és reakciós játék, ami éppen a gyorsaság miatt vicces helyzeteket szül, és szinte lehetetlen abbahagyni, mert mindig szeretne valaki még egy utolsót játszani.

A játék rövid, tehát ha csak kis időtök van, akkor is érdemes előszedni, minimum két ember szükséges hozzá és maximum négyen lehet játszani, de ha valaki egyedül van, akkor se keseredjen el, mert egy stopperóra segítségével akár ő is elszórakoztathatja, tréningezheti magát a legközelebbi közös játékra. :D     A játékot 6 éves kor felett érdemes kipróbálni, felső határ az nincs.
IDE KATTINTVA bővebben olvashattok a játékról.


BEESMART

Megfigyelőkészség-fejlesztő játék. A játékosok dobnak a színkockával, megfigyelik a virágok színeit és gyorsan ráteszik a megfelelő virágra a méhecskéjüket. Aki megtalálja azt a virágot, amelyiknek a sorában és oszlopában a legtöbb van a keresett színből, az mézes csuprot kap jutalmul.

A játékosok célja az, hogy a méhecskék gyors és ügyes lehelyezésével elsőként gyűjtsenek össze 10 mézes csuprot.
Aranyos és vidám játék, 5 éves kor felett ajánlják, 2-5 játékos vehet részt a mókában, és kb. 15 perc hosszúságú egy játék.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.


Jungle Trip
Kedves és vidám állatrajzok díszítik a lapokat. Van itt madagaszkári béka, kaméleon és sokféle majom is. A játékosok egy-egy kártyaszettet kapnak, és a lapokat úgy kell kijátszaniuk, hogy elvigyék a körben az ütést. A kártyák ügyes használatával és egy kis szerencsével a gyengébb állatokkal le lehet győzni az erősebbeket is.

Ez sem egy hosszú játék, mindössze 15 perc alatt véget is ér egy menet, a játékosok száma maximum 5 lehet, és 5 éves kor felett ajánlható. Természetesen ez csak egy ajánlat, mindenkinek gyermeke válogatja, hogy mennyi idős kortól lehet hosszabb ideig lekötni a figyelmét és mennyire fogékonyak és érettek egy adott játékra.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.


Memofant

A Memofant egy nagyon kedves és jópofa családi memóriajáték.  Itt is az emlékezetünket használva kell különböző ábrákat megtalálnunk, ám ez a játék csavar egyet a tipikus memóriakártya szabályain, egy pörgős és izgalmas társast létrehozva ezzel.

Ez egy tipikusan olyan társas, amit néhány percbe telik megtanulni és egyből kezdhetjük is, ráadásul bárkivel játszható, hiszen csak a memóriánkat kell használnunk. 

Az is nagyon tetszik benne, hogy bár elsősorban gyerekeknek szól, de bőven van benne kihívás az idősebbek számára, hiszen egy idő után nagyon nehéz nyomon követni, melyik lapka hová került át, még a legjobb emlékezőtehetséggel megáldottak is könnyen elveszíthetik a fonalat.

Ez egy nagyszerű, családi hangulatú társasjáték, mely mindamellett, hogy egyszerű és szórakoztató, nagyon jól megmozgatja az agyunkat. Azoknak, akik szeretik a memóriajátékokat mindenképpen érdemes kipróbálni.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.


Játszd újra, kufli!
Kufli-rajongóknak nagyon ajánlatos beszerezni. A játékban két játéktábla található, mindkettő mindkét oldalán más-más játék, tehát összesen négyféle játékot tudunk rajta játszani. 

Minden játéknak gyönyörű a táblája, a játékosokat pedig fakorongokra ragasztott kuflimatricák képviselik. Dániel András illusztrációja sok-sok pluszt ad a játékok élvezetéhez, mert valóban a Kuflik között érezhetjük magunkat az Elhagyatott réten, miközben száguldunk, avagy bukdácsolunk a cél felé játék közben. A társasjáték gyerekeknek készült, de saját tapasztalat, hogy a gyerekek akkor élvezik igazán a társasjátékokat, ha mi szülők is leülünk velük játszani, esetleg nagyszülőket, barátokat is bevonunk a játékba.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.

Pirate Ships
A Pirate Ships egy  jópofa és ráadásul tényleg nagyon szórakoztató társasjáték gyerekeknek.
Ez egy egyszerű ügyességi játék, melyben az a feladatunk, hogy elsüllyesszük az ellenfelünk hajóját.

Ezt úgy tesszük, hogy az ágyúgolyókat ábrázoló korongjainkat rádobjuk az ellenfelünk hajójára, illetve az ellenfelünk is megpróbálja ugyanezt tenni a mi hajónkkal.

Egy könnyed, vidám, mozgalmas kis játék, amellyel sok gyerek esetén is jót lehet játszani. Vagy csapatokat alkotva, vagy pedig egyéni bajnokságokat, azaz kalózcsatákat szervezve. Lehet kiabálni, ugrándozni, ágyúgolyókat hajigálni (nyugi, papírból van), nem egy unalmas játék. Szerintem nemcsak a fiúk kedvence lesz. 
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.

Jesztl József - Lencse Máté: Jól játszani

Ez is társasjáték, csak kicsit máshogy. A könyvben található hét különböző társasjáték mindegyike nagyszerű szórakozást nyújthat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Ezek tipikusan azok az absztrakt játékok, amelyeknek a szabályait viszonylag egyszerűen el lehet sajátítani, ám mindig lehet bennük fejlődni, minél többet játszunk velük annál jobban látjuk át a lehetőségeinket.

A könyvben jobbnál-jobb játékokat találhatunk, amelyek mindegyikéről elmondható, hogy rövid és gyors, mégis kellően gondolkodtatóak, az agyunk különböző területeit mozgathatjuk meg általuk, biztos, hogy mindenki talál benne kedvére valót.

Ez a társasjáték-könyv nagyszerű szülői segítség is lehet, ha várakozni kell valahol a gyermekünkkel, vagy elvihető egy utazásra is, egy könyvnyi helyet foglal, viszont annál nagyobb élményt nyújt. 

Nagyon szép könyv, aranyos szereplőkkel, a kemény borítás, a belső spirálozás, valamint a vastagabb, keményebb lapok tartósságot, strapabíróságot ígérnek. A játék kellékei a könyv végén vannak egy mappaszerű borítékban, de ha szeretnénk, akkor egy dobozkában vagy egy kis zsákban is tárolhatjuk és magunkkal vihetjük őket. 
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.

És amit egy kicsit nagyobbaknak és felnőtteknek ajánlunk:

Mercado

Ez a társasjáték valahogy egyből megtetszett, ahogy megláttam. A piacon vásárolgatás témája és az egyszerű, de mégis jól átgondolt játékmenet nagyon megfogott, mielőtt egyáltalán kipróbáltuk volna a játékot. 

Jónéhány menet után pedig elmondhatom, hogy nem csalódtam benne. Ez egy nagyon szép játék. Öröm ránézni a díszes tárgyakat, míves ékszereket, apró kis üvegcséket ábrázoló lapkákra. 

A Mercado szabályai tényleg rendkívül egyszerűek, gyorsan tanulhatóak, csak egy-két apróság van , amit eleinte észben kell tartani, de utána tényleg gördülékenyen megy a játék. A szabálykönyv érthetően és világosan fogalmaz, sok képpel és példával segíti a játék gyors megértését. 
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.

Luxor

A Luxor egy több szempontból is nagyon érdekes társasjáték. Már az elején fontos leszögezni, hogy ez egy szórakoztató, a vége felé kifejezetten izgalmas, igazi családi játék. A feladatunk, hogy Luxor piramisában egyre beljebb haladva, minél több kincset és ezáltal pontot gyűjtsünk össze. Ez az egyiptomi téma már az elején erős alaphangulatot kölcsönöz a játéknak.

Azt írtam, nagyon érdekes játék, ezt többek között az alapmechanizmusára értettem, mely egy nagyon tipikus, klasszikus társasjáték-mechanizmus, vagyis az, hogy haladj előre a megadott mezőkön és juss el a célig. A Luxor azonban sok mindenben különbözik a klasszikus dobókockás társasoktól.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.


Skylands

A Skylands egy nagyszerű stratégiai társasjáték, amely kiválóan találja meg az egyensúlyt a stratégiai komplexitás, a többféle döntési lehetőség és az egyszerűség között. Egyszóval kitűnő családi társasjáték, ami azért komolyabb kihívást is jelenthet.

A játék témája tipikus fantasy téma. Skyland pusztuló világában próbálunk lebegő  szigeteket építeni magunknak és odaköltöztetni a telepeseinket. Itt meg is jegyezném, hogy nagyon szép a játék grafikája, jól átadja a hangulatot.

A Skylands számomra egy meglehetősen békés, vidám hangulatú társasjáték, mert bár a játékosok pontokat gyűjtenek a győzelem érdekében mégsem érzem azt, hogy különösebben konfrontatív módon versenyeznének egymással, így tényleg érvényesül az igazi családi hangulat, a téma és az építgetős mechanizmus is nagyon jól kiegészítik egymást.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.


Kensington

Mostanában nagyon népszerűek a tetrisz elemekre épülő társasjátékok. Ezek tulajdonképpen lapkalehelyezős játékok, mint mondjuk a Carcassonne vagy a Skylands ( amit egyébként nemrég mutattunk be itt a blogon), ám itt nem csak a lapok tartalmára kell figyelni, hanem a formájukra is. 

Pont ilyen játék a Kensington is, amelyben versengő építészekként próbálunk minél értékesebb házakat felépíteni a 19. századi London Kensington nevű negyedében. 
Itt meg is jegyezném, hogy ehhez a fajta tetriszes mechanizmushoz jobb tematikát találni  sem lehetne, szerintem nagyszerűen passzol a játékhoz az építkezés témája.
A Kensington egy egyszerű, gyorsan tanulható igazi  családi társasjáték, olyan, ami szinte bárkivel játszható.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.

Atlantica

Ez megintcsak egy szuper családi játék, amely kiválóan egyensúlyozik az egyszerűség és a mélyebb stratégiai tartalom között. Az egész játék egy  nagyon szép táblából és jónéhány kártyából áll, ez a néhány hozzávaló nagyon szórakoztató játékélményt tud adni.

A társasjáték témája szerint kutatók  vagyunk, akik Atlantica elsüllyedt kincseit keresik, és búvárok segítségével próbálják a felszínre hozni, majd hajókkal elszállítani azokat, mielőtt még kitörne a hurrikán. Itt meg is jegyezném, hogy nekem nagyon tetszett a hangulata, és bár az egész játék csak kártyákkal zajlik, mégis úgy érzem, hogy a téma és a játék mechanizmusa nagyon jól kiegészítették egymást, tényleg azt éreztem, hogy búvárokat fogadok fel a kocsmából, kincseket szerzek meg, hogy aztán az elszállíttatásukon törjem a fejem.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.


Mátyás

Ez a társasjáték egyből felkeltette a figyelmem amikor először megláttam, mégpedig több okból is.  Egyrészt, mert nem minden nap találkozik az ember olyan társassal, ami magyar történelmi témát dolgoz fel, és kíváncsi voltam, hogy mégis milyen módon teszi ezt. 

Másrészt pedig, ami nyilvánvaló, ez a játék nagyon szép. De tényleg, a kártyák, a játékostáblákon lévő karakterek és persze maga a tábla egytől-egyig nagyon szépen ki vannak dolgozva, kiválóan szolgálják a játék témája által megteremtődő hangulatot. A tábla szélén található illusztrációk különösen tetszenek, mert bár a játék szempontjából semmi funkciójuk nincs, de mégis sokat hozzátesz a hangulathoz ez a plusz adalék. 

Összességében véve ez egy nagyon szórakoztató játék, különösen jól átjött az együttműködős hangulat. Amikor próbáltuk kitalálni, mit hogyan csináljunk, mikor, hova építsünk mit fizessünk ki, hogy mindenre maradjon aranyunk, tényleg olyan volt, mintha valami középkori tanácskozáson vennénk részt. Számomra ez az, ami ennek a játéknak sajátos hangulatot adott.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.

Underground Panic

Ez megint egy jópofa játék az egész családnak. A történet szerint ürgék vagyunk, akiknek elárasztották a földalatti üregrendszerüket. A feladatunk természetesen az, hogy kijuttassuk az összes ürgét úgy, hogy közben azért az elraktározott készleteinket is megpróbáljuk megmenteni.

A játék egyik érdekessége, hogy itt nem egyetlen adott bábut irányítanak a játékosok, hanem bármelyikkel léphetnek. A célunk tulajdonképpen nem is a minél előbbi kijutás az üregekből, hanem a menekülés közbeni gyűjtögetés, ezek ugyanis pontot érnek.

Ez egy olyan társas, ami nagyszerű szórakozás lehet a gyerekeknek, de a felnőtteknek is bőven van benne kihívás. Sőt, egy kicsit nehezebb is, mint elsőre gondoltam. Bár a játékmenet alapvetően egyszerű és könnyen felfogható, van egy két apróság, ami felett el lehet siklani, mi egy-két dolgot el is felejtettünk az első körökben, ezért érdemes rászánni az időt, hogy alaposan felfogjuk a szabályokat. Ha azonban már minden megy olajozottan, akkor nagyon kényelmesen, pörgősen le lehet játszani egy partit.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA.


High Voltage

Nem hittem volna, hogy ennyire fogok élvezni egy olyan játékot, aminek a számok állnak a középpontjában, pedig így van. Ez egy nagyon szórakoztató, gyors, rövid, igazi parti hangulatú kártyajáték.

Annyira jó és pörgős, hogy egyszerűen lehetetlen abbahagyni, nemhiába kedvenc lett mindenkinél a családban.
Bővebben olvashattok róla IDE KATTINTVA. 




Ne feledjétek el, legyen az akár kisebbeknek, akár nagyobbaknak szóló játék, üljetek le ti is játszani a gyerekeitekkel, családtagjaitokkal, mert így lesz szép, közös, kellemes emlék mindannyiunknak. 

- Bea -


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése