oldalak

2023. március 9., csütörtök

Judith Allert - Anne-Kathrin Behl: Kaland a tavaszi réten


Remek időzítéssel érkezett ez a könyv, ugyanis már éppen itt a tavasz, és miután átböngésztük gyerekeinkkel ezt a könyvet, a természetben, az udvaron, a kertben és a réten is megtehetjük ugyanezt. Vagy éppen fordítva, egy jóleső játszóterezés, kirándulás után elővehetjük és újra megbeszélhetjük az aznapi kalandokat. 

A könyv nagyon színes, vidám és kalandos, mert nem tényszerűen mutat be néhányat a rét lakói közül, hanem egy vicces kis történet köré szőve ismerjük meg ezeket az állatokat.

Lili, a kisegér, Kalle, a ganajtúró bogár és Pepe, a gyík végre találkozhatnak a hosszú tél után és boldogan beszélgetnek a tavaszi réten, szépséges virágok és finom illatok között, minden porcikájukban érzik a kikeletet. 

Pepe egy kicsit tornázik, mert fel kell melegednie a téli, hideg pihenő után, Kalla azonban rögtön élelem után kutat. A könyvből megtudhatják a gyerekek, mit eszik, és tudom, hogy tetszeni fog nekik. :D Lili virágokat falatozik és Pepének is sikerül legyeket elkapnia. Ahogyan így tesznek-vesznek, meglátnak egy szép, tarka, hatalmas tojást. 

Azonnal törni kezdik a fejüket, hogy ki tojása lehet, és a tettek mezejére lépnek, hogy megkeressék a tulajdonosát. Így járjuk velük végig a rétet és ismerjük meg az ébredező természetet, a rét lakói közül néhányat és bekukkanthatunk a lakóhelyeikre is.

Miután a három jóbarát a nagy, csíkos, tarka tojást görgetve halad keresztül a réten, benézünk Csiga és Százlábú asszonyság otthonába, megtudjuk, hogy az ő tojásaik milyenek, majd a vízisiklóval, a békával és más réti állatokkal is találkoznak, hogy megkérdezzék tőlük, övék-e a tojás. 

Végre tavasz van, nyílnak a virágok, a méhek és bogarak zümmögnek, miközben a napsugarak felmelegítik a rétet. Ilyen barátságos, kellemes hangulatban barangolhatunk a réten újdonsült barátainkkal, miközben a tarka tojás tulajdonosát keresik, közben pedig játszva megtanulhatják a legkisebbek, hogy melyik állat szaporodik még tojással, és mégis miben különbözik ettől a színes, óriástojástól, valamint azt is, hogy a tojást óvni, védeni és melegíteni kell, mert egy új élet lehet belőle. 

Az illusztrációk színesek és élénkek, vidámak és mozgalmasak, jól hozzák a tavaszi életérzést, sokáig el lehet az oldalakon nézelődni és megbeszélni a gyerekekkel, hogy mit látnak és mi történik. A történet kedves és cuki, szerintem már 3 év alatti gyerekekkel is nyugodtan lehet nézegetni és megnevezni az állatokat, valamint, hogy milyen hangot adnak ki, imádni fogják. 

Bea



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése