oldalak

2021. november 5., péntek

Találj ki!, Kimondhatatlanul


Dávid Ádám - Finy Petra - Gévai Csilla - Kertész Erzsi - Majoros Nóra - Mészöly Ágnes - Miklya Anna - Nyulász Péter: Találj ki!

Találj ki! 1.

Ennek a könyvnek nagyon érdekes az alapötlete. A könyv nyolc főszereplőjét nyolc író keltette életre, az ő közös együttműködésükből született ez a fiatalos, lendületes, vicces, izgalmas, kamaszoknak szóló regény. 

A történetben egy nyolcadikos osztállyal tarthatunk  az osztálykirándulásukra egy régi, öreg kastélyszállóba. Itt úgy alakulnak az események, hogy nyolcan kimaradnak az éjszakai túráról és a kastélyban bonyolódnak egy nagy kalandba. Ami tulajdonképpen egy szabadulós játék, ami különféle rejtélyek megoldásán alapszik és aminek a kulcsfigurája a nyolc gyereken kívül egy zakkantnak tűnő gondnok, Karcsi bá. 

Az eseményeket váltogatva olvashatjuk a nyolc ottmaradt diák szemszögéből, és a rejtélyek is így kerültek megoldásra. Pörgős sztori, folyamatosan zajló események, a különböző karakterek remekül hozták az egy osztályközösségben fellelhető sokszínűséget.

Lányok, fiúk, tipikusan mai fiatalok, akik ezen az éjszakán sok mindent megtudnak egymásról. Akár a saját osztálytársaiknak megfelelő arcokat megtalálhatják benne a fiatal olvasók. 

Van a hisztis, az okos, a szép, az erős, a mobilfüggő, a kocka, az érzékeny, a félénk, a lúzer. Mindenkinek megvolt a maga gyengéje és erőssége és ezek a kalandok segítettek abban, hogy ki tudják ezeket az erősségeket bontakoztatni, valamint hogy jobban megismerjék egymást. Mindenki megtalálhatta a kedvenc karakterét vagy azonosulhatott is akár az egyikőjükkel. 

Hiányoltam a felnőttek legalább feleannyira részletes bemutatását, mint a gyerekekét, bár itt most nem rajtuk volt a hangsúly és az is lehet, hogy a célkorosztály olvasói nem fogják hiányolni. Vagy majd a későbbi részekben megismerjük őket is.


Mészöly Ágnes - Somogyi György - Szélesi Sándor  - Turbuly Lilla: Találj ki! Hollywoodból

Találj ki! 2.

A sorozat előző részében nyolc olyan diákot követhettünk figyelemmel, akik a kastélyban maradtak, ebben a részben négy olyan tanuló kalandjainak lehetünk részesei, akik elmentek ugyan az éjszakai túrára, de leszakadnak a csoporttól és egy filmforgatás kellős közepébe csöppennek.

Nem tudom miért, talán a kevesebb szereplő miatt, kicsivel jobban tetszett, mint az első kötet, jobban képben tudtam maradni ezzel a négy szereplővel, és könnyebben követhető volt a történet. Tetszett a filmforgatós alaphelyzet, a kaland kidolgozottsága, a szereplők váltott szemszögei. Egy izgalmas, kalandos és érdekes történet volt, ahogyan a négy gyerek belecsöppen a forgatásba, ám előtte kihallgatnak egy titkot, ami igazán veszélyessé teszi az ottlétüket és egész idő alatt azon ügyködnek, hogy megmentsék egyikőjük édesapját, aki a forgatás egyik fontos szereplője. 

Közben rejtve kell maradniuk a veszélyes elemek elől, ezért mindenféle helyzetbe bonyolódnak, majd szét is válik a kis csapat és külön-külön is drukkolhatunk nekik. Szerettem a gyerekek kreativitását, ötletességét, bátorságát és energiáját. Ugyanakkor jókat is mosolyogtam rajtuk. 

Egy testvérpár Liza és Ben, valamint két jóbarát, Misi és Marci keveredtek ebbe a fantasztikus kalandba, és külön élmény volt őket egyenként is megismerni, látni azt, ahogyan összecsiszolódnak az egymásra utaltságukban és a végén barátokká válnak. A történetben részt vevő VR szemüvegek pedig még kalandosabbá tették a cselekményeket.

Kíváncsian várom, mi történik az osztály maradék részével, nekik milyen kalandokban lesz részük. 


Kimondhatatlanul

Szerzők: Szerzők: Pierdomenico Baccalario, Alessandro Baronciani, Lodovica Cima, Sara Colaone, Antonio Ferrara, Silvana Gandolfi, Beatrice Masini, Luisa Mattia, Antonella Ossorio, Guido Sgardoli, Fabrizio Silei és Paola Zannoner

12 író kapott 12 szót érzelmekről. Érzelmekről, melyek mindannyiunkban ott vannak. Nem mondhatták ki a kapott szót. Mert van, amit kimondhatatlanul nehéz kimondani. Írniuk kellett róluk. Született 10 novella és 2 képregény.

Felnőttként olvasva is nagyon tetszett ez a könyv, de azt gondolom, hogy a novellák egytől egyik alkalmasak lennének "kötelező" olvasmánynak kiskamaszok és középiskolás fiatalok részére. Segítségükkel talán nagyon sok problémát meg lehetne beszélni, miközben a szereplők tetteit és gondolatait vennék nagyító alá, a fiatalok talán sok mindenre ráismernének a saját életükből, a saját érzéseikből és talán még arra is rájönnének, hogyan lehetne úrrá lenni egy-egy kínzó gondolaton, nehézségen. 

Azt nem írom, hogy arra is rájönnének, hogy nem is olyan nagy dolog, mert igenis nagy dolog és komolyan kell venni, mert abban az időszakban a fiatalnak talán élete legnagyobb problémáját okozza az a bizonyos érzelem, amely eluralkodik rajta, amelynek megoldásában esetleg még segítségre is szorul.

Éppen ezért a fiatalokon kívül, ajánlom a szülőknek is, időnként nagyon elgondolkodtató történeteket olvashatunk, felidézhetjük saját - soha el nem múló, haha - fiatalságunkat is, eszünkbe jutnak majd saját hasonló érzelmeink, az első (vagy második) szerelem, az elnyomhatatlan vágy valami - vagy valaki - után, a szégyen, mert valaki megalázott annyira, hogy egy életre beléd ivódott,  a félénkség, amit mindig próbáltál magadban elnyomni, több-kevesebb sikerrel. A fájdalom című képregény elolvasása után végiggondolhatod, hogy neked mi volt életed legnagyobb fizikai fájdalma, ami azért mindig párosul egy kis lelki fájdalommal is, vagy az Öröm című képregény elgondolkodtat, hogy milyen öröm ért, ami hirtelen jött, mint valami megvilágosodás és boldog lettél tőle.

Nagyon érzelemdús történeteket olvashattam, mindegyik nagyon tetszett, volt azonban egy-két különösen nagy kedvencem,  a félelem megjelenítése,  Andreas a 14 éves földrengést átélt fiú történetében nagyon erős hatást tett rám, a bátorság megtalálása pedig a törpe növésű, fantasztikusan zongorázó Michel személyében igencsak megdolgoztatott, mindamellett, hogy kiváló, mozgalmas történet volt, imádtam, akár egy egész regényt el tudtam volna Michel életéről olvasni. 

A bűn novellája nagyon emberi, a beskatulyázás hatása és következményei két fiatal életére elszomorító volt, ugyanakkor a végére felszabadító, a féltékenység története pedig bebizonyította, hogy ez egy sötét érzelem és nem sok jót szül, ha ezzel az érzéssel vagyunk kénytelenek együtt élni.

Nagyon érdekes szempontokból láthatjuk a könyvben megörökített 12 érzést, a vágyat, a szégyent, a félénkséget, a fájdalmat, a szerelmet, a kétségbeesést, a félelmet, az örömöt, a bátorságot, a bűnt, a féltékenységet és a gyűlöletet az emberi életekben megjelenni, belekúszni a mindennapokba, látni azoknak a hatását, és a fiatalokat, akiknek az életét alakítják, változtatják, javítják vagy éppen nehezítik ezek a - tulajdonképpen - csöppet sem különleges,  hétköznapi érzések meglehetősen elgondolkodtató volt.

A novellák és képregények szerzői Olaszországban mindannyian ismert írók, illusztrátorok, ifjúsági és felnőtt regények szerzői, van köztük tanárnő, egyetemi professzor, fordító, blogger és még egy állatorvos is.  Olvassátok el ezt a fiatalos, eredeti hangú novellaválogatást, nekem nagyon jó olvasmányélmény volt



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése