oldalak

2018. július 16., hétfő

Erika Knight: A kötés iskolája

Amint megjelenik egy kötéssel vagy horgolással, de akár hímzéssel kapcsolatos könyv, én azonnal érzem a birtoklási vágyat, miszerint nekem az a könyv kell. Mindegy, hogy ezekben a tevékenységekben nem számítok már kezdőnek, úgy gondolom, hogy mindig tanul valami újat az ember és mondhatom azt is, hogy a kreatív könyvek a gyengéim, vagy inkább nagy kedvenceim.

Ezzel magyarázom, hogy ezt a nagyon minimál stílusú borítóval rendelkező könyvet szerettem volna a kezembe venni és megcsodálni. Nagyon tetszik az egyszerű, letisztult borítója, és ez a nagyon szép egyszerűség a könyv képeinek egészére jellemző.

A kötés egy nagyon varázslatos elfoglaltság. Nem csak azért, mert gyönyörű dolgok kerülhetnek ki a kezeink alól, hanem azért is, mert miközben kötögetünk, az agyunk teljesen kikapcsol, ellazulunk, tehát felér egy meditációval is. Az alapfogások megtanulása nem nehéz, ha pedig az megvan, akkor lépésről lépésre fejlődhetünk tovább, pl. az ilyen remek könyvek segítségével.

A könyv felépítése nagyon praktikus és kedvelhető, természetesen az alapanyagok és szükséges eszközök bemutatásával, majd az alapvető technikák megismertetésével kezdődik, de itt találhatjuk a rövidítések és szakkifejezések magyarázatát is, valamint a leírások értelmezéséhez is kapunk segítséget.

Majd nehézségi fokozat szerint elkezdhetünk a mintákkal ismerkedni, legelőször az alapmintákkal, a sima, a fordított, a lustakötés tartozik ide, majd a bordás minták következnek, amelyek legalább annyira egyszerűek, mint az alapminták, de mégis izgalmasabbak és látványosabbak. A texturált minták a következők a sorban, melyek már kezdenek igazi egyéniségekké válni a belevitt mintázatoktól, de az én nagy kedvenceim a csavart minták, melyek a legmenőbbek, és sokkal egyszerűbb kötni őket, mint amilyennek gondolnánk. 

Ha megismerkedtünk ezekkel az alapmintákkal, akkor az utánuk következő modellgyűjteményből ki is választhatjuk, hogy mit szeretnénk megkötni, így azonnal lehet sikerélményünk is, mert rövid idő alatt gyönyörködhetünk a munkánkban.

Legelsőként találunk egy sálmintát, valamint egy mosirongy megkötési leírását, amely nagyon jó ötletnek hangzik, mert nagyon praktikus, költségkímélő és környezetbarát mosogató- vagy takarítórongy lehet belőle. Maradék fonalak tökéletesek hozzá. De még ugyanitt köthetünk egyszerű stílusban párnahuzatot, vagy egy nagyon menő jegyzettömbborítót, sőt, egy bevásárlótáskát is. 


És ha hiszitek, ha nem, ezzel a tudással már egy egész takarót is meg lehet kötni, találunk is egy puha, színes, kuckózósat a leírásban. Van még sapka, ujjatlan kesztyű, zokni, tűpárna és nagy kedvencem, egy rózsás teáskanna-melegítő, a teljes leírásokkal együtt. Ha esetleg hiányolnátok a pulcsikat, akkor elárulom, az is van. Egy kezdőknek is bevállalható V-kivágású pulcsi és egy kardigán leírása is megtalálható a könyvben. 

Véleményem szerint ez egy tökéletesen elegendő és megfelelő könyv kezdőknek, ha pedig már haladó vagy, mint én, akkor az újdonságok varázsa hat majd rád ebben a könyvben.

10/10

Bea

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése